Ontdek onze behandelmethoden
Tijdens onze behandeling maken wij gebruik van verschillende behandelmethoden, deze kunnen op zichzelf aangeboden worden maar vaak gebruiken we een combinatie van verschillende interventies.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een doelgerichte behandeling waarbij we samen jouw gedrag en gedachten onderzoeken, uitdagen en aanpassen. Via oefeningen en opdrachten leer je tijdens CGT om inzicht te krijgen in jezelf en de gedragingen die je uitvoert die wellicht niet helpend zijn. CGT is gericht op het hier en nu en gaat vooral over het doorbreken van patronen. Soms kan je de oorzaak van je klachten niet achterhalen en dat is tijdens CGT ook niet nodig. Middels doelgerichte oefeningen ga je aan de slag met het aanleren van andere gedragingen, dit zal leiden tot een afname van de klachten.
Acceptance And Commitment Therapy (ACT)
ACT is een therapie waarbij het aanvaarden en accepteren van jouw klachten centraal staat. Op deze manier leer je om de strijd met je emoties en gevoelens te staken en krijg je ruimte voor zaken die echt belangrijk voor je zijn. Het doel bij ACT is niet gericht om je klachten op te lossen, maar om deze mentaal beter aan te kunnen. Op deze manier werk je aan je mentale flexibiliteit, zodat je beter om kan gaan met de obstakels die je in je leven tegenkomt. Hierbij kunnen ook mindfulness oefeningen toegepast worden.
EMDR
Een andere vorm van behandeling die wij regelmatig toepassen is EMDR. Deze behandeling wordt toegepast voor het verwerken van schokkende gebeurtenissen. Vastlopen in de verwerking kan ervoor zorgen dat je je anders voelt, gedraagt, denkt en anders reageert op de omgeving. Het kan zijn dat je nog steeds angstige beelden of gedachten hebt na deze gebeurtenis waardoor je last kan hebben van verschillende, zeer uiteenlopende klachten.
EMDR is een zeer effectieve behandeling om je van deze klachten af te helpen en wordt vaak ingezet in combinatie met andere behandelmethoden.
Farmacotherapie
Indien gewenst bieden wij de mogelijkheid je tijdens de behandeling te ondersteunen middels passende medicatie.
Partner-relatietherapie (EFT)
Moeilijkheden tussen partners wijzen vaak niet op een slechte relatie of op een tekort aan liefde in de relatie. Het zijn veel vaker de verschillen tussen beiden die ervoor zorgen dat er moeilijkheden ontstaan. In relatietherapie beginnen we met het gezamenlijk in kaart brengen wat er precies speelt in jullie relatie. Hoe ontstaan de ergernissen, verwijdering, boosheid, teleurstelling.
Maar we kijken ook naar wat er wel goed gaat, wat bindt, waar vind je elkaar en wat staat er op het spel. Is er in de basis voldoende liefde en verlangen om de relatie te verbeteren? Dan kunnen we aan de slag met wat er nodig is om een structurele verbetering van jullie relatie te bereiken.
Schematherapie
Schematherapie is ontwikkeld om diepgewortelde patronen en overtuigingen aan te pakken die problemen in het dagelijks leven veroorzaken.
Deze patronen, ook wel schema's genoemd, zijn vaak ontstaan in de vroege jeugd en kunnen invloed hebben op hoe je jezelf ziet, hoe je met anderen omgaat en hoe je omgaat met moeilijke situaties.
Schematherapie kan helpen om gezondere manieren van denken, voelen en handelen te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je leert om realistischere gedachten over jezelf te hebben, nieuwe coping-strategieën aanleert en positieve ervaringen op doet om oude negatieve schema's te doorbreken.
Therapie in beeld
Door het gebruik van de beeldtaal met playmobilpoppetjes brengen we de context van de cliënt in beeld. Het fundament van deze methode ligt dan in het contextuele gedachtengoed. Door betrokkenen uit jouw context (met behulp van de poppetjes) op tafel te zetten kun jij jezelf zien staan en kan jij je ook anders positioneren te midden van je belangrijke relaties. Het beeld brengt beweging/ verandering op gang.